فرمت مقاله

فرمت مقاله نقش مهمی در انتقال درست محتوا هنگام نوشتن مقاله حرفه‌ای دارد. اگر با فرمت‌بندی مقاله آشنا نباشید، حتی بهترین مطالب هم تاثیر خود را از دست می‌دهند. اما نحوه نوشتن مقاله چگونه است؟ روش مقاله‌نویسی چه اصولی دارد؟

 مقاله استاندارد باید ساختار مشخصی داشته باشد. مثلا، انتخاب عنوان، چیدمان متن و خلاصه باید مطابق با فرمت مقاله‌نویسی باشد.در این مقاله، به شما یاد می‌دهیم که شکل مقاله باید چگونه باشد و ترتیب نوشتن مقاله چه مراحلی دارد. همچنین، بررسی می‌کنیم که کادر برای مقاله چگونه به خوانایی و جذابیت آن کمک می‌کند. 

دنیای مقاله‌نویسی همیشه اصول و چارچوب‌های خاصی دارد. یکی از اصول مهم آن، رعایت فرمت و ساختار مقالات است. فرمت یعنی شکل و شمائل و حالتی که مقاله دارد. این ساختار و شمائل هم در محتوا و هم در ظاهر مهم است. یعنی باید در نگارش مقالات علمی به اصول و چارچوب‌هایی معتقد باشید. زمانی که مقاله‌ای را به نگارش درمی‌آورید و قصد دارید که آن را برای یک ژورنال ارسال کنید، باید حواستان به رعایت فرمت ژورنال موردنظرتان باشد. یعنی بدانید که قرار است ظاهر و ترتیب گذاشتن بخش‌های مختلف اثرتان در مقاله از چه اصول و شکلی پیروی کند و محتوای‌ شما در هر بخش منعکس‌کننده کدام بخش کارتان باشد.

در ادامه درباره فرمت‌بندی مقالات بیشتر برای‌تان خواهیم گفت چون فرمت‌بندی مقالات اهمیت زیادی دارد.بسیاری از مقالات به خاطر نحوه نوشتن مقاله و نداشتن فرمت مقاله نویسی از پذیرش محروم می‌شوند.

منظور از فرمت‌بندی مقالات چیست؟

بعد از اینکه پیش‌نویس نهایی یک مقاله به اتمام می‌رسد، نوبت پیرایش کار می‌شود. در این مرحله باید، شکل و ساختار مقاله به‌گونه‌ای تغییر و بهینه‌سازی شود که مخاطبان بیشترین میزان دریافت پیام را از آن داشته باشند. از اصولی که به این امر کمک می‌کند، فرمت‌بندی مقالات است. پس مقالات خام قبل از فرستاده‌شدن به ژورنال‌های گوناگون نیاز به فرمت‌بندی دارند.

اگر  فرمت بندی مقاله‌ را به فرمت ژورنال موردنظر خود درنیاورید، امکان پذیرش آن بسیار اندک خواهد بود. گاهی‌اوقات، هرچقدر هم که محتوای علمی یک مقاله مطلوب باشد، باز هم به‌ دلیل رعایت‌نکردن فرمت‌بندی ژورنال موردنظرش رد می‌شود. آیا می‌دانید علت این موضوع چیست؟ علاوه بر اینکه مجلات به‌دنبال ایجاد ساختاری یکپارچه برای ارائه مقالات خود هستند، رعایت نکات فرمت‌ بندی مقاله از سوی نویسنده به آنها نشان می‌دهد که دقت و توجه زیادی از سوی نویسنده یا تیم نویسندگان صورت گرفته و اساسا، برای کارشان ارزش و توجه زیادی خرج کرده‌اند. این خود یک امتیاز مثبت در داوری مقالات خواهد بود.

انواع فرمت‌بندی مقالات چیست؟

هر مقاله دارای دو نوع فرمت‌بندی است:

فرمت محتوایی

فرمت محتوایی نوعی فرمت و ساختار است که هر نویسنده برای نگارش متن خود در نظر می‌گیرد و با توجه به اشرافی که به بخش‌های مختلف شکل مقاله دارد، تصمیم می‌گیرد که کدام بخش‌ها را در ترتیبی معین معرفی کند و در مقاله بگذارد.

البته در فرمت بندی محتوایی هم پیروی از اصولی که مجله موردنظر برای چاپ مقاله عنوان می‌کند، ضرورت دارد. برای همین نویسنده باید با توجه به اینکه مثلا قرار است، بنا به دستورالعمل هر مجله، در کدام بخش از نتایج و دستاوردهای خود یا قسمت‌های مختلف تحقیق و پژوهشش صحبت کند، چیدمان اثر را رعایت نماید.

فرمت ساختاری

در فرمت ساختاری باید به چارچوب‌های هر مجله به‌طور تمام و کمال دقت شود. هر موسسه و مجله دارای چارچوبی ساختاری و ظاهری برای انتشار مقالات است. مجلات در فرمت ساختاری فونت، اندازه نگارش کلمات، شیوه منبع‌دهی، ترتیب بخش‌ها و شیوه حاشیه‌درست‌کردن و کادر برای متن را تعیین می‌کنند. در فرمت‌بندی ساختاری مشخص می‌شود، مقدمه، چکیده و روش‌شناسی چطور و با چه ترتیبی مطرح می‌شوند.

حتما بخوانید:   روش نوشتن چکیده برای مقاله علمی (راهنمای کامل + نمونه)

اهمیت و ضرورت فرمت‌بندی مقالات چیست؟

فرمت‌بندی مقالات پیچیده و سخت نیست. اگر تجربه داشته باشید و یک یا دو بار این کار را انجام بدهید، پس از مدتی، بعد از دریافت چارچوب‌ها و ساختار موردنظر نشریات مختلف می‌توانید مقاله‌تان را به شکل و شمائل دلخواه‌شان دربیاورید. هر ژورنالی در وبسایت خود درباره فرمت موردنظرش برای چاپ مقالات اطلاع‌رسانی می‌کند.

قبل از سابمیت مقاله باید حتما به فرمت درخواستی مجله دقت کنید. فرمت‌بندی حکم ایجاد نوعی نظم و یکپارچگی میان مقالات یک مجله دارد که باعث می‌شود همگی مُهر یکسانی از تعلق‌داشتن به یک مجموعه را دریافت کنند. بدیهی است که وجود ساختاری یک‌دست به ایجاد انسجام در کار ارائه محتوای هر مجله کمک می‌کند.

شیوه فرمت‌بندی مقالات چیست؟

برای اینکه بدانید فرمت‌بندی هر ژورنال چگونه است، باید به سایت آن مجله بروید و در بخش توضیحات آن که به معرفی چارچوب‌های مجله می‌پردازد، از شکل و شیوه فرمت‌بندی آگاه شوید. فرمت‌بندی را ببینید و برای نوشتن ترتیب بخش‌های مختلف مقاله یاد بگیرید.

  1. انتخاب فونت‌
  2. حاشیه‌گذاری صفحات 
  3. خطوط
  4. قراردادن جداول و شکل‌ها
  5. رفرنس‌دهی و تمام موارد دیگری که ساختار ارائه مجله را مشخص می‌کنند به کلید و اصول کار مسلط شوید.

ساختار انواع مقالات چگونه است؟

به‌طور کلی، ساختار مقالات به شکل زیر است و بنا به اینکه مقالات تحقیقی، پژوهشی و مروری هستند، این بخش‌ها کمی دستخوش تغییراتی اندک می‌شوند.

ساختار مقالات پژوهشی

مقالات پژوهشی، مقالاتی هستند که از اساس، موضوع و راه‌کاری نو درباره یک زمینه مطرح می‌شود. ساختار مقاله پژوهشی به شکل زیر است:

  • عنوان
  • اسامی نویسندگان
  • چکیده
  • کلمات کلیدی
  • مقدمه
  • بیان مساله
  • مبانی نظری(چارچوب)
  • فرضیه‌ها یا پرسش
  • مواد و روش‌ها
  • نتایج بحث
  • نتیجه‌گیری
  • منابع
  • پیوست

ساختار مقالات مروری

برای مقالات مروری هم ساختاری مخصوص وجود دارد. مقالات مروری مقالاتی هستند که به بررسی و دسته‌بندی کارهای قبلی صورت‌گرفته درباره یک موضوع علمی می‌پردازند. ساختار و قالب آنها هم به شکل زیر است:

  • عنوان
  • چکیده
  • مقدمه
  • بیان مسئله
  •  حکم
  • تعریف مفهوم‌ها/روش یا رویکرد مطالعاتی/نقد
  •  روش شناسی
  • مبانی نظری
  • نتیجه گیری از مبانی نظری
  • بحث و نتیجه گیری
  •  منابع

برای درک بهتر هر یک از این بخش‌های مقالات، بهتر است که هر یک را کمی شرح و توضیح بدهیم.

عنوان مقالات مروری

عنوان هر مقاله عبارتی است که نشان می‌دهد، موضوع اثر درباره چیست و باید کاملا شفاف و صریح باشد.

اسامی نویسندگان

نام و نام‌خانوادگی نویسندگان در کنار شغل و مدرک تحصیلی‌شان باید در این بخش عنوان شود. ضمن اینکه دانشگاه محل تحصیل و نویسنده‌ای که مکاتبات با او انجام می‌گیرد هم در بخش اسامی با علامتی مانند ستاره مشخص می‌شود.

چکیده مقالات مروری

در چکیده به روند و فرایند تحقیق و نتیجه‌ای که به دست آمده اشاراتی مختصر می‌شود. تعداد واژه‌هایی که برای نوشتن این بخش استفاده می‌شود، اندک است و باید در نهایت اختصار، مفاهیم موردنظر در این قسمت قید شوند. معمولا تعداد کلمات مجاز برای نگارش چکیده از ۳۰۰ کلمه بیشتر نمی‌شود. باید ببینیم که ژورنال موردنظر چند واژه را برای نگارش این بخش اعلام می‌کند.

کلمات کلیدی

کلمات کلیدی هم تعداد محدودی هستند که از ۱۰ عدد تجاوز نمی‌کنند و مشخص می‌نمایند که محورهای اصلی مقاله درباره چیست. در واقع، واژگانی هستند که شناخت و یافتن مقاله در جست‌وجو برای رسیدن به یک موضوع خاص را ساده می‌کنند.

مقدمه مقالات مروری

مقدمه بخشی است که به معرفی مقاله می‌پردازد و نگاهی به روش تحقیق و گردآوری اطلاعات هم دارد. اما در این قسمت از نتایج  و راهکار حرفی به میان نمی‌آید.

بیان مساله

بیان مساله شرحی دقیق از یک موضوع است و ابعاد موضوعاتی را که دوست دارید در یک مقاله به آن بپردازید، برایتان مشخص می‌کند. در واقع، به کمک بیان مساله، هدف مقاله را صریح و شفاف بیان می‌کنید.

حتما بخوانید:   منظور از پروف ریدینگ یا Proofreading چیست؟ [راهنمای کامل]

مبانی نظری

در بخش مبانی نظری باید مفاهیم اصلی و بنیادی مربوط به پژوهش آورده شوند. استفاده از آثار و نوشته‌های پژوهش‌گران دیگر در این قسمت هم رایج است. در واقع، مبانی نظری نقدی از دانش موجود درباره موضوع تحقیق است.

فرضیه‌ها یا پرسش

فرضیه یا پرسش هم عباراتی احتمالی و موقتی هستند که در فرایند تحقیق و پژوهش صحت‌شان مشخص و جواب‌هایی برای آنها پیدا می‌شود.

مواد و روش‌ها

در بخش مواد و روش‌ها باید به روش‌های به‌کار رفته در فرایند پژوهش بپردازید و مثلا بگویید که از روش‌های کیفی،کمی و یا ترکیب این دو روش بهره برده‌اید. اطلاعاتی هم درباره روش‌های نمونه‌گیری و جامعه آماری‌ ارائه می‌دهید.

نتایج و بحث

در بخش نتایج باید درباره نتایج تحلیلی صحبت کنید که روی داده‌های به‌کار رفته در مقاله استفاه کرده‌اید. در ارائه نتایج باید شفافیت و صداقت را رعایت کنید. از جداول و نمودارهای مختلف کمک بگیرید و داده‌های تحلیل‌شده را در این بخش بیاورید. در قسمت بحث که بعد از نتایج می‌آید هم درباره نتیجه‌هایی که مطرح کرده‌اید، بحث می‌کنید.  همچنین، درباره اینکه که فرضیه‌های مطرح‌شده از سوی شما در پژوهش در بخش نتایج تایید شده‌اند یا خیر ، صحبت خواهید کرد.

نتیجه‌گیری

نتیجه‌گیری همان کلام آخر یا جان کلام است. در این قسمت همه بخش‌های مقاله را به هم پیوند داده و مشخص می‌کنید که چطور یافته‌هایتان در عمل قابل‌استفاده هستند.

منابع

در این قسمت باید تمام مراجع و منابع دست اولی که برای تحقیق و نگارش مقاله مورداستفاده قرار گرفته‌اند، به‌طور کامل مطرح شوند. قیدکردن منابع و مراجع ارزش کار را بالا می‌برد و نشان می‌دهد که سواستفاده از هیچ اثر و مقاله دیگری صورت نگرفته است.

 بخش حکم در مقالات مروری

در مقالات مروری، نویسنده به بیان موضوعی نظری مشغول می‌شود و بعد از طرح موضوع و مساله اصلی، حکم خود را قید می‌کند. سپس با بیان روش مطالعه، مفاهیم موردنظرش را بررسی کرده و مبانی نظری را مرور می‌نماید. در نهایت،  براساس آنها به بحث و نتیجه‌گیری درباره عنوان موردنظر خود می‌کند.

خدمات رایت می در حوزه مقاله‌نویسی

موسسه رایت می در زمینه خدمات ترجمه و ویرایش فعالیت می‌کند. خدمات این تیم پویا بسیار گسترده است. برای مثال، در زمینه تدوین و ترجمه مقالات که قرار است به ژورنال‌های بین‌المللی ارسال شوند، خدمات گوناگونی در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد.

ترجمه مقالات در سطوح گوناگون از حالت مقرون‌به‌صرفه تا ویرایش نیتیو، ویراستاری مقالات زبان اصلی از سوی همکاران و ویراستاران کانادایی، استفاده از انواع ابزارها و نرم‌افزارها برای شناسایی سرقت ادبی و خدمات پارافریز برای رفع سرقت ادبی از جمله خدماتی است که رایت می در حوزه مقاله‌نویسی ارائه می‌کند.

کارشناسان ویرایش و مترجمان رایت می ضمن آگاهی از زبان انگلیسی و اشراف به آن، کاملا به روند مقاله‌نویسی آشنا هستند و می‌دانند که اصول مقاله‌نویسی و فرمت‌بندی آثار علمی چگونه است. به همین خاطر استفاده از خدمات رایت می برای تکمیل مقالات ایده و فکر خوبی است.

شما می‌توانید با خیال راحت از خدمات گوناگون این موسسه استفاده کنید. برقراری ارتباط با رایت می بسیار آسان است. همه‌چیز در فضای آنلاین و از طریق وبسایت مجموعه و راه‌های تماس با پشتیبانان و کارشناسان این تیم پیگیری می‌شود.

 در پایان

برای داشتن مقاله حرفه‌ای، رعایت فرمت‌بندی مقاله و استفاده از فرمت مقاله‌نویسی استاندارد ضروری است. در این مقاله، با نحوه نوشتن مقاله و روش مقاله‌نویسی آشنا شدیم و فهمیدیم که شکل مقاله و ترتیب نوشتن مقاله چه تاثیری بر کیفیت آن دارد. همچنین، اهمیت استفاده از کادر برای مقاله را بررسی کردیم. اکنون با دانستن این نکات، می‌توانید مقالات خود را با ساختاری منظم و جذاب بنویسید وامکان پذیرش مقالات خود در ژورنال‍‌های بین المللی را بالا ببرید.

سولات متداول

بهترین فرمت مقاله کدام است؟

فرمت استاندارد مقاله شامل بخش‌های مقدمه، بدنه و نتیجه‌گیری است. فرمت مقاله بسته به نوع مقاله تغییر می‌کند.

فرمت مقاله‌ نویسی چیست؟

فرمت مقاله‌ نویسی به ساختار و نحوه تنظیم بخش‌های مختلف مقاله گفته می‌شود. فرمت مقاله‌ نویسی چیدمان متن، فونت، اندازه حاشیه‌ها و نحوه استناد به منابع است.

کادر برای مقاله چیست؟

کادر مقاله به حاشیه‌بندی یا استفاده از جداول و کادرهای متنی برای نمایش بهتر محتوا گفته می‌شود. کادر مقاله خوانایی مقاله را افزایش می‌دهند.

5/5 - (6 امتیاز)

ممکن است به این مطالب نیز علاقه‌مند باشید

نوشتن پایان نامه با هوش مصنوعی

سایت های هوش مصنوعی برای نوشتن پایان نامه کدامند؟ مزایا و معایب استفاده از هوش مصنوعی در نوشتن پایان نامه…

مهیب ترجمه با هوش مصنوعی

ترجمه با هوش مصنوعی رایگان چیست؟ بهترین مترجم هوش مصنوعی کدام است؟ ترجمه با هوش مصنوعی Gemini چگونه انجام می‌شود؟…

مقایسه نرم افزارهای بررسی سرقت ادبی
یکی از روش‌هایی که به افراد به‌ویژه به دانشجویان و کسانی که مقاله یا محتوای علمی تولید می‌کنند، کمک می‌نماید…

همراه ما باشید

اگر هنوز ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال نکرده‌اید، همین الان وارد تلگرام و اینستاگرام شوید و به جمع صدها دنبال‌کننده رایت می بپیوندید.

علاوه بر به اشتراک‌گذاشتن آخرین مطالب مفید و کاربردی سایت، تخفیف‌های ویژه و باورنکردنی ترجمه و ویرایش تخصصی، از این به‌بعد به‌صورت محدود فقط و فقط در تلگرام و اینستاگرام منتشر می‌شوند. 

فراموش نکنید این مطلب را به اشتراک بگذارید!

اشتراک در
اطلاع از
guest

3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دوست علی احسانی
دوست علی احسانی
1 سال قبل

با سلام و وقت بخیر!!!
در ساختار مقاله از فصل و مبحث و… استفاده شود بهتر است یا بر اساس شماره باشد بهتر است؟

حدیث عابدی
حدیث عابدی
1 سال قبل

سلام خیلی رمفید بود

علی
علی
2 سال قبل

سلام و وقت بخیر
آیا فرمت بندی و بارگذاری مقاله در نشریات داخلی را انجام می دهید؟
ممنون می شوم راهنمایی و مساعدت فرمایید.شرایط را هم بفرمایید.سپاسگزارم